‘Getrouwd met God’
Het kloosterleven was mijn invulling van het thema van de Kunstlijn ‘Omzien naar nu | Tijden & Grenzen’. Hebben kloosterlingen alle tijd van de wereld? In hoeverre zijn er overeenkomsten met ons dagelijks leven?
Welke betekenis hebben kloosters in onze huidige tijd?
Kloosters zijn van oudsher plaatsen van rust, stilte en bezinning. Als religieuze gemeenschappen leven de bewoners volgens strikte regels en gebruiken zij hun tijd voor gebed, studie en werk. Dit ritme van gebed, studie en werk vormt de basis van het kloosterleven en creëert een ritme van rust en contemplatie.
In de vroege middeleeuwen werden kloosters opgericht als plaatsen van toevlucht voor gelovigen, waar zij zich konden terugtrekken uit de drukte van de wereld en zich konden wijden aan hun geestelijke ontwikkeling. In tijden van oorlog en politieke onrust boden kloosters bovendien bescherming en veiligheid aan reizigers en pelgrims.
Maar kloosters hebben ook een grote betekenis in onze huidige tijd. Weg van de hectiek van het moderne leven bieden zij een oase van rust en stilte. Steeds meer mensen zoeken naar manieren om te ontsnappen aan de drukte van alledag en vinden in kloosters rust en inspiratie. Veel kloosters bieden dan ook de mogelijkheid voor retraites, waarbij bezoekers in stilte kunnen mediteren en reflecteren op zichzelf en het leven.
Daarnaast zijn kloosters vaak ook toeristische trekpleisters vanwege hun historische waarde en architectonische schoonheid. De kloostergebouwen zijn vaak prachtig ontworpen en gebouwd en getuigen van eeuwen van cultureel erfgoed.
Kortom, kloosters hebben een bijzondere en tijdloze betekenis in onze samenleving. Ze bieden rust en bezinning en zijn tegelijkertijd inspirerende getuigenissen van ons cultureel verleden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij veel mensen nog steeds aantrekken en inspireren.
Expositie in Haarlem / Kunstlijn